Van plan om te studeren in Amsterdam? Zowel tips als handige aandachtspunten

Wil jij uit huis gaan en ben je van plan om te studeren in Amsterdam? Lees dan vooral verder, want in dit artikel gaan we in op vragen van aankomende studenten en geef je praktische tips en bronnen over studeren in Amsterdam. Amsterdam is nog steeds een bruisende stad en in trek bij veel (internationale) studenten. Dit is ook niet gek door het fijne studentenleven, bezienswaardigheden en andere leuke vrijetijdsactiviteiten.

Wonen in Amsterdam? Wel haalbaar?

 1. Netwerken, netwerken en nog eens netwerken

Het vinden van een kamer in Amsterdam kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak is het zeker mogelijk. Weet jij al geruime tijd van tevoren dat je wil gaan studeren in Amsterdam? Begin dan vroeg met zoeken, gebruik betrouwbare websites en platforms zoals Kamernet en Facebook-groepen voor huisvesting. Netwerken en contacten zijn essentieel, dus vraag ook vrienden, medestudenten en docenten om hulp. Hoe meer je vraagt en communiceert, des te groter de kans dat jij een kamer kan vinden. 

 1. Inventariseer naar mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting

Overweeg tijdelijke accommodatie om de druk te verminderen. Denk hierbij aan een betaalbaar hostel of adres van een vriend(in). Pin je niet vast op een klein budget en wees flexibel. Wonen in Amsterdam is nou eenmaal duur. Wil het echt niet vlotten om een kamer in Amsterdam te zoeken? Stel dan mogelijke criteria aan. Naast Amsterdam kan je ook in Almere, Amstelveen, Diemen, Duivendrecht, Muiden en Weesp wonen.

 1. Zorg voor de juiste documenten

Als jij in Amsterdam wil studeren, is het huren van een kamer Amsterdam gewenst. Je wil uiteraard niet te ver reizen om op de plek van het opleidingsinstituut te komen. Het hebben van de juiste documentatie is daarom ook een belangrijke pijler als je een kamer wilt huren. Deze documentatie omvat:

 • Identificatiebewijs: Een geldig paspoort of identiteitskaart is meestal vereist om je identiteit te verifiëren.
 • Bewijs van inkomen: Verhuurders kunnen vragen om bewijs van inkomen, zoals een arbeidscontract, loonstrookjes, of een verklaring van studiefinanciering (indien van toepassing), om te beoordelen of je in staat bent om de huur te betalen.
 • Werkgeversverklaring (indien van toepassing): Als je een baan hebt, kan een werkgeversverklaring waarin je inkomsten en arbeidsstatus worden bevestigd, vereist zijn.
 • Bewijs van studentenstatus (indien van toepassing): Als je een student bent, kan een inschrijvingsbewijs van je onderwijsinstelling nodig zijn.
 • Recente bankafschriften: Verhuurders kunnen vragen om recente bankafschriften om je financiële stabiliteit te beoordelen.
 • Verhuurdersverklaring (verhuurdersverklaring): Sommige verhuurders kunnen je vragen om een verhuurdersverklaring van je vorige huurwoning, waarin wordt bevestigd dat je een goede huurder was.
 • BKR-registratie: In sommige gevallen kan een controle bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) worden uitgevoerd om je kredietgeschiedenis te controleren.

Ontdek een breed scala aan opleidingsinstituten

Naast het studentenleven en wonen in Amsterdam, is uiteraard de keuze van de studie belangrijk. Amsterdam heeft een breed scala aan opleidingsinstituten, maar de International Business & Hospitality School (IBHS) onderscheidt zich als een toonaangevende business privéschool. IBHS plaatst praktijkgerichtheid, vrijheid, persoonlijkheid en toekomstvisie in het hart van haar onderwijsaanpak. Hier kun je kiezen voor een unieke BBA-opleiding die deuren opent naar talloze carrièremogelijkheden. Ontdek de unieke aanpak van het leerprogramma van IBHS bereid je voor op een veelbelovende toekomst in de wereld van het bedrijfsleven. Naast dit opleidingsinstituut heb je ook andere instituten met andere focusgebieden. Denk hierbij aan:

 • Vrije Universiteit Amsterdam (VU): De VU is een andere vooraanstaande universiteit in de stad, met diverse programma’s op het gebied van wetenschap, techniek, sociale wetenschappen en geesteswetenschappen.
 • Hogeschool van Amsterdam (HvA): Deze hogeschool biedt praktijkgerichte bachelor- en masteropleidingen op diverse terreinen, zoals kunst, technologie, zorg, onderwijs en economie.
 • Amsterdam University of Applied Sciences (AUAS): AUAS is een andere instelling voor hoger onderwijs in Amsterdam die zich richt op praktische, professionele opleidingen en heeft een breed pallet aan studierichtingen.
 • Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK): Voor studenten die geïnteresseerd zijn in kunst, muziek, dans, theater en andere creatieve disciplines, biedt AHK diverse opleidingsmogelijkheden.

Dompel je in het studentenleven van Amsterdam

Het bruisende studentenleven in Amsterdam begint vaak met een spannende introductieweek. Deze week is de perfecte gelegenheid voor nieuwe studenten om de stad te verkennen, nieuwe vrienden te maken en zich onder te dompelen in de levendige cultuur van Amsterdam. Een van de hoogtepunten van deze week is de kans om lid te worden van een studentenvereniging, waar je niet alleen vriendschappen voor het leven kunt sluiten, maar ook deel kunt nemen aan talloze activiteiten en evenementen die het studentenleven in deze bruisende stad zo uniek en onvergetelijk maken.

Financiën en budgettering met DUO

Een geweldige tijd van je leven, vraagt vaak wel om een nodige investering in middelen. In dit geval gaat het om geld, want studeren is nou eenmaal niet gratis. Voor veel studenten is daardoor een studiefinanciering essentieel om hun opleiding te bekostigen, maar ook een uitkomst voor een mooie studententijd. Gelukkig biedt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Nederland financiële ondersteuning aan studenten. Dit geldt niet alleen voor openbare instellingen, maar ook voor privé scholen. De hoogte van de studiefinanciering wordt aangepast aan de kosten van de opleiding, aangezien privéscholen vaak duurder zijn dan openbare instellingen. Ga naar de website van DUO om in te zien hoeveel geld jij kan lenen. 

Wil je liever een studie in het Engels volgen?

Amsterdam is voor vele toeristen een gewilde plek om te komen. Ditzelfde principe geldt voor internationale studenten, maar zeker ook Nederlanders die een studie in het Engels willen volgen. Vooral wanneer je ambitie hebt om binnen een internationale- of Engelssprekende organisatie te werken, kent het voor een Nederlander een tal van voordelen om voorkeur te geven aan een internationale studie dan een Nederlandse studie. 

Je verbetert je taalvaardigheid

Als je ervoor kiest om een Engelstalige opleiding in Nederland te volgen, krijg je de kans om je Engelse taalvaardigheid te verbeteren, wat een waardevolle vaardigheid is in de mondiale arbeidsmarkt.

Je leert meer van andere culturen

Het wonen en studeren in Nederland als internationale student biedt je de kans om de Nederlandse cultuur te ervaren en je te verdiepen in de lokale samenleving.Je ontmoet studenten uit verschillende landen en achtergronden, wat je horizon verbreedt en je culturele competentie vergroot. 

Je hebt internationale lesprogramma’s en daardoor een bredere kijk

Internationale programma’s kunnen vaak een breder perspectief bieden op je vakgebied, omdat ze internationale kwesties en trends behandelen. Dit kan je een voorsprong geven als je in de toekomst internationaal wilt werken.

Je hebt een breder (en internationaler) netwerk

Door in Amsterdam te studeren met internationale medestudenten en docenten, kun je waardevolle professionele en persoonlijke contacten leggen over de hele wereld. Deze netwerken kunnen nuttig zijn voor toekomstige carrièremogelijkheden.

Sommige universiteiten genieten een betere internationale reputatie

Sommige universiteiten in Nederland hebben een sterke internationale reputatie en staan hoog aangeschreven in academische ranglijsten, wat je cv kan versterken.

Wat is er voor een student in Amsterdam zoal te doen?

Amsterdam biedt studenten een overvloed aan bezienswaardigheden en vrijetijdsactiviteiten. Verken de historische grachten die door de stad slingeren en maak een boottocht om de iconische architectuur te bewonderen. Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum zijn must-see bestemmingen voor kunstliefhebbers. Voor een vleugje geschiedenis, bezoek het Anne Frank Huis en het Rembrandthuis.

Voor ontspanning kun je genieten van het Vondelpark, een groen toevluchtsoord in het hart van de stad. ’s Avonds kun je de levendige bar- en clubscene verkennen in wijken zoals Leidseplein en de Jordaan. Fietsen door de stad is ook een populaire activiteit, met fietspaden overal. Kortom, Amsterdam heeft voor studenten veel te bieden, van cultuur tot plezierige vrijetijdsactiviteiten.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden

Je wilt natuurlijk het liefst afgaan op meningen van personen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. In dit geval bieden diverse gesloten Facebookgroepen uitkomst. Binnen Facebook zoek je eenvoudig naar ‘Studeren in Amsterdam’ en je stuit zo op een lijst van resultaten. Op platforms zoals Instagram, Facebook en YouTube kun je hashtags en groepen vinden die specifiek gericht zijn op studenten in Amsterdam. Hier plaatsen studenten vaak foto’s, video’s en berichten over hun dagelijkse leven en ervaringen. Als laatste hebben universiteiten vaak studieadviseurs en studieadviescentra die informatie kunnen verstrekken over het studentenleven en academische ondersteuning. Ze kunnen je ook in contact brengen met huidige studenten om hun ervaringen te delen.

Lijst van handige websites wanneer je komt studeren in Amsterdam

Je wil natuurlijk 100% een goede keuze maken. Ten grondslag aan goede studie- of beroepskeuzes is informatievoorziening. Daarom delen we graag een lijst met informatieve websites waar je naar kan kijken:

1. DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs)

De website van DUO is essentieel voor informatie over studiefinanciering en leningen voor studenten in Nederland. Website: https://www.duo.nl/

2. Studiekeuze123

Deze website biedt informatie over verschillende studieprogramma’s, universiteiten en hogescholen in Nederland, inclusief Amsterdam. Website: https://www.studiekeuze123.nl/

3. Studielink

Dit platform wordt gebruikt voor het aanmelden voor bachelor- en masterprogramma’s aan Nederlandse universiteiten, waaronder die in Amsterdam. Website: https://www.studielink.nl/

5. Iamsterdam 

De officiële website van de stad Amsterdam biedt informatie over wonen, studeren en werken in Amsterdam. Website: https://www.iamsterdam.com/

6. Nationale Studenten Enquête (NSE)

Deze enquête biedt inzicht in de tevredenheid van studenten in Nederland over hun onderwijsinstellingen en kan nuttig zijn bij het vergelijken van universiteiten en hogescholen. Website: https://www.studiekeuze123.nl/nationale-studenten-enquete

7. Vrije Universiteit Amsterdam 

De VU Amsterdam heeft een website met informatie over hun academische programma’s, faciliteiten en campusleven. Website: https://www.vu.nl/

Inschrijven voor de open avond

Hulp nodig?